Citromsav a gyümölcsökben

A citromsavat tisztítószerként, tartósítószerként és ízfokozóként is lehet használni. A citromsav ott van a citrusfélékben és az ételekben való gyakori előfordulása segíthet megérteni jelentőségét is.

citrom

Jelentőség

A citromsavat először a svéd kémikus, Carl Wilhelm Scheele izolálta 1784-ben a citromléből. megállapította, hogy a sav szerves vegyület, vagyis tartalmaz szenet és a természetben is előfordul. Ma a citromsavat a nádcukor élesztésével állítják elő. E folyamat során egy színtelen, kristályos vegyületet állítanak elő, ami adható italokhoz, élelmiszerekhez, hogy azokat enyhén savanykássá tegyük.

A citrom és a lime

A citromsav a legnagyobb koncentrációban a citrusfélékben található meg, melyeket a meleg éghajlatokon termesztenek. Citromsavat a citromlé körülbelül 1,44 grammot tartalmaz unciánként, míg a lime leve 1,38 grammot unciánként. Ez megmagyarázza, hogy miért éppen a citrom és a lime a legsavanyúbbak a gyümölcsök között. A citromsav magas koncentrációja miatt ritkán fogyasztják ezeket a gyümölcsöket egészben, hanem inkább hígítjuk őket.

A grépfrút és a narancs

A következő legnagyobb koncentrációban fellelhető élelmiszerek a grépfrút és a narancs, hiszen a grépfrútlé körülbelül 0,75 gramm citromsavat tartalmaz unciánként, a narancs pedig közel 0,5 grammot. Mivel alacsonyabb a citromsavtartalmuk, ezért nyersen is, egészben fogyaszthatóak.

Egyéb gyümölcsök

Citromsavat még nagy mennyiségben tartalmaz a menta, az alma, az áfonya, az őszibarack, a körte, a málna, a szamóca, a dinnye, a banán, a füge és az ázsiai körte.

Fontos, hogy megfelelő citromsav legyen a szervezetünkben, mert így megelőzhetőek a vesekövek. A szervezetben a citromsav citráttá alakul, ami a kalciumhoz kötődik, így megakadályozz, hogy az vesekövet alakítson ki. Igyunk meg fél liter citromlevet (4 unciát oldjunk fel), hogy csökkentsük a vesekő kialakulásának esélyét.

Citromsav 1kg (1000g)MosóMami

-4% Citromsav 1kg (1000g) MosóMami

A citromsav a természetben is előforduló anyag, ezért környezetbarát módon használhatod különféle háztartási célokra.

Ár: 2715 Ft
2820 Ft
Megnézem

MM Citromsav 500 g

-4% MM Citromsav 500 g

Oldott vagy por formátumban a háztartásban széleskörűen alkalmazhatja elsősorban vízkő, rozsda oldására. környezetkímélő, sokoldalú tisztítószer anyag.

Ár: 1495 Ft
1560 Ft
Megnézem

Vitaking C-vitaminCsipkebogyóval tabletta 60db 1500mg

Vitaking C-vitamin Csipkebogyóval tabletta 60db 1500mg

Legnagyobb dózisú Vitaking C-vitamin. Folyamatos felszívódású, 1500 mg hatóanyag-tartalommal, ami 8-10 óra alatt egyenletesen fejti ki hatását, így biztosítja az egész napos megfelelő c-vitamin ellátottságot.

Ár: 3790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!