A citromsav nem ugyanaz, mint az aszkorbinsav vagy a C-vitamin. Mindegyik anyaggal találkozunk ugyan a citrusfélékben és más gyümölcsökben, mindegyikben találunk kristályos, vízben oldható karbonsavat, azonban teljesen különböző vegyületekről, valamint különböző felhasználási lehetőségekről is beszélünk.
A citromsavnak többféle felhasználási módja is ismert és nem is gondolnánk, milyen sok előnnyel rendelkezik, amelyek nemcsak az emberek, hanem az állatok és más mikroorganizmusok egészségére nézve sem tagadhatók.
- Citromsav az ételekben: A citromsavat felhasználják a szénsavas italokban, édességekben, dzsemekben és zselékben is. Sokszor alkalmazzák páclében a savanykás íz elérése érdekében. A citromsav ph csökkentő hatással is rendelkezik, ami lehetővé teszi a konzerves termékekben való hasznát is. Képes megelőzni az enzimatikus oxidációt, mivel megköti a nyomelemeket. Ezáltal őrzi meg természetes színét a gomba, a bab és a kukorica. A citromsav étrendkiegészítő formájában is megtalálhatjuk.
- A mosószerekben: Növeli a folyékony mosószerek hatékonyságát és tisztítási előnyei közé tartozik az is, hogy képes lebontani a zsírt és az olajat. Sokszor alkalmazzák a citromsavat mind a folyékony, mind a por állagú mosószerekben. Felhasználják mosószappanoknál és samponoknál is. A hajápolási termékekben az a feladata, hogy kiegyensúlyozza a haj pH-ját és eltávolítsa a kémiai lerakódásokat.
- Gyógyszerekben: A fanyar, citrusos ízű gyógyszerekben megtalálható a citromsav. Stabilizálószerként, savlekötőként használják, de ott van a fogkrémek és a pezsgőtabletták összetevői között is.
- Fertőtlenítőként: A hemodialízis rendszerek ki vannak téve a vér vírusainak és kórokozóinak. A dializált betegek már fertőzött vér útján terjedő vírusokat is megkaphatnak. Nagyon fontos tehát, hogy ezeket a gépeket megfelelően fertőtlenítsék. Ezt sterilizálással végzik, amihez hevített citromsavat használnak fel.
A citromsavat számos ipari és háztartási tisztítószerben használják. A citromsav eltávolítja a foltokat és a ragasztókat még a rozsdamentes acélból is. A citromsav elpusztítja a baktériumokat, megszünteti a zsíros foltokat. Megtisztítja a csempét és a munkalapokat. Környezetbarát, így kiváló alternatívája a káros és mérgező vegyi tisztítószereknek.
Látható, hogy a citromsav felhasználási skálája igazán széles, hiszen többféle jótékony hatással és előnnyel is rendelkezik ez a vegyület. Továbbá egészségügyi hatásokkal is rendelkezik, a citromsavas vizet többféle egészségügyi panasz enyhítésére is alkalmazhatjuk. Tisztító, méregtelenítő hatásai mellett a szépségápolásban is bevethető oldat formájában.
Lekvárkészítésnél a citromsav elősegíti a zselésedési folyamatot és kiemeli a gyümölcsök természetes ízét. Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven.
Lekvárkészítésnél a citromsav elősegíti a zselésedési folyamatot és kiemeli a gyümölcsök természetes ízét. Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven.