A citromsav előnyei

A citromsav nem ugyanaz, mint az aszkorbinsav vagy a C-vitamin. Mindegyik anyaggal találkozunk ugyan a citrusfélékben és más gyümölcsökben, mindegyikben találunk kristályos, vízben oldható karbonsavat.

A citromsav előnyei

De felhasználásuk más és más. Nézzük most meg. hogy milyen előnyei vannak a citromsavnak.

Citromsav az ételekben

A citromsavat felhasználják a szénsavas italokban, az édességekben, a dzsemekben és a zselékben is. Sokszor alkalmazzák a páclében egy savanykás íz elérése érdekében, mint a sav roncsolja a fehérjéket, így puhítva magát a húst. A citromsav csökkenti a pH-t is, ami lehetővé teszi a konzerves termékekben való hasznát is. Képes megelőzni az enzimatikus oxidációt, mivel megköti a nyomelemeket. Ezáltal őrzi meg természetes színét a gomba, a bab és a kukorica. A citromsav étrendkiegészítő is, általában kalcium-citrűt formájában fogyasztjuk.

A mosószerekben

A citromsav növeli a folyékony mosószerek hatékonyságát és tisztítási előnyei közé tartozik z is, hogy képes lebontani a zsírt és az olajat. Sokszor alkalmazzák a citromsavat mind a folyékony, mind a por állagú mosószerekben. Nem gyakorol negatív hatást a környezetre.

Felhasználják mosószappanoknál és samponoknál is. A hajápolási termékekben az a feladata, hogy kiegyensúlyozza a haj pH-ját és eltávolítsa a kémiai lerakódásokat.

Gyógyszerekben

A fanyar, citrusos ízű gyógyszerekben biztosan ott van a citromsav. Stabilizálószerként, savlekötőként használják, de megtalálható a fogkrémekben és a pezsgőtablettákban is.

Fertőtlenítőként

A hemodialízis rendszerek ki vannak téve a vér vírusainak és kórokozóinak. A dializált betegek már fertőzött vér útján terjedő vírusokat is megkaphatnak. Nagyon fontos tehát, hogy ezeket a gépeket megfelelően fertőtlenítsék. Ezt sterilizálással végzik, amihez hevített citromsavat használnak fel.

Ipari tisztítószer

A citromsavat számos ipari és háztartási tisztítószerben használják. A citromsav eltávolítja a foltokat és a ragasztókat még a rozsdamentes acélból is. A citromsav elpusztítja a baktériumokat, megszünteti a zsíros foltokat. Megtisztítja a csempét és a munkalapokat. Környezetbarát, így kiváló alternatívája a káros és mérgező vegyi tisztítószereknek.

Citromsav 1kg (1000g)MosóMami

Citromsav 1kg (1000g) MosóMami

A citromsav a természetben is előforduló anyag, ezért környezetbarát módon használhatod különféle háztartási célokra.

Ár: 3635 Ft
Megnézem

MM Citromsav 500 g

-0% MM Citromsav 500 g

Oldott vagy por formátumban a háztartásban széleskörűen alkalmazhatja elsősorban vízkő, rozsda oldására. környezetkímélő, sokoldalú tisztítószer anyag.

Ár: 2245 Ft
2245 Ft
Megnézem

Vitaking C-vitaminCsipkebogyóval tabletta 60db 1500mg

Vitaking C-vitamin Csipkebogyóval tabletta 60db 1500mg

Legnagyobb dózisú Vitaking C-vitamin. Folyamatos felszívódású, 1500 mg hatóanyag-tartalommal, ami 8-10 óra alatt egyenletesen fejti ki hatását, így biztosítja az egész napos megfelelő c-vitamin ellátottságot.

Ár: 3790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!