Citromsav rendelése

A citromsav hatása szervezetünkre

(5/1)

Fontos tudni azt is, hogy citromsavat akkor is bevihetünk a szervezetünkbe, ha a természetben előforduló forrásait fogyasztjuk vagy úgy, ha egy élelmiszer hozzáadott citromsavat tartalmaz. Az elfogyasztott citromsav sejtjeink működésében játszik fontos szerepet.

citrom

A citromsav molekula kisebb, mint gondolnánk, mégis kritikus fontosságú az energiafolyamatokban a sejtjeink számára. A citromsav egy hat szénatomból, nyolc oxigénatomból és hét oxigénatomból áll, illetve ezekhez még három karbonsav – szén, hidrogén, oxigén kombinációjából felépülő vegyület – csatlakozik, ami még előnyösebbé teszi és kémiai tulajdonságai miatt ezenfelül még savassá is.

Anyagcsere

Amikor fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztunk, akkor ezen molekulák elégetésekor keletkezik az energia. Ehhez először meg kell őket törni, hogy felszabaduljon az acetil-CoA, ami eg nagy koenzim molekula, kémiailag két kötött szén-acetil csoportot tartalmaz. Ehhez az acetilcsoporthoz csatlakozik az oxálacetát, melynek eredményeképp jön létre a citrát biológiai formája a citromsav. A citrátot szervezetünk lebontja és a folyamat során energia szabadul fel.

Az elfogyasztott citromsav

Ha az elfogyasztott citromsavat nem használja fel teljesen a szervezetünk, akkor a sejtekben őrződik a citrát. Képesek vagyunk arra, hogy a citromsavat felvegyük az emésztőrendszerbe és azt a vérbe szállítsuk, de mivel a citromsav annyira vízoldható, hogy legtöbbször a vizelettel távozik a felesleges mennyiség, így egyáltalán nem tudjuk túladagolni.

Citromsav a sejtekben

A szervezet kis mennyiségben a citromsavat közvetlenül a sejtekhez is képes elszállítani. Nem minden sejt veszi fel a citrátot a vérben, elsősorban a májsejtek képesek erre. Ha viszont egy sejt felvette már a citrátot, akkor a sejtek felhíznak tőle. Van olyan eset is, mikor túl kevés citromsav kerül a sejtekbe, aminek hatása legtöbbször jelentéktelen.

Vélemények (1)

Bakonyi Klára

2020. Aug 20.
Ami tetszik:Nagyon praktikus természetes anyag, én mindenre használom
Ami nem tetszik:

Nagyon jó anyag