A citromsav hatása szervezetünkre

Fontos tudni azt is, hogy citromsavat akkor is bevihetünk a szervezetünkbe, ha a természetben előforduló forrásait fogyasztjuk vagy úgy, ha egy élelmiszer hozzáadott citromsavat tartalmaz. Az elfogyasztott citromsav sejtjeink működésében játszik fontos szerepet.

citrom

A citromsav molekula kisebb, mint gondolnánk, mégis kritikus fontosságú az energiafolyamatokban a sejtjeink számára. A citromsav egy hat szénatomból, nyolc oxigénatomból és hét oxigénatomból áll, illetve ezekhez még három karbonsav – szén, hidrogén, oxigén kombinációjából felépülő vegyület – csatlakozik, ami még előnyösebbé teszi és kémiai tulajdonságai miatt ezenfelül még savassá is.

Anyagcsere

Amikor fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztunk, akkor ezen molekulák elégetésekor keletkezik az energia. Ehhez először meg kell őket törni, hogy felszabaduljon az acetil-CoA, ami eg nagy koenzim molekula, kémiailag két kötött szén-acetil csoportot tartalmaz. Ehhez az acetilcsoporthoz csatlakozik az oxálacetát, melynek eredményeképp jön létre a citrát biológiai formája a citromsav. A citrátot szervezetünk lebontja és a folyamat során energia szabadul fel.

Az elfogyasztott citromsav

Ha az elfogyasztott citromsavat nem használja fel teljesen a szervezetünk, akkor a sejtekben őrződik a citrát. Képesek vagyunk arra, hogy a citromsavat felvegyük az emésztőrendszerbe és azt a vérbe szállítsuk, de mivel a citromsav annyira vízoldható, hogy legtöbbször a vizelettel távozik a felesleges mennyiség, így egyáltalán nem tudjuk túladagolni.

Citromsav a sejtekben

A szervezet kis mennyiségben a citromsavat közvetlenül a sejtekhez is képes elszállítani. Nem minden sejt veszi fel a citrátot a vérben, elsősorban a májsejtek képesek erre. Ha viszont egy sejt felvette már a citrátot, akkor a sejtek felhíznak tőle. Van olyan eset is, mikor túl kevés citromsav kerül a sejtekbe, aminek hatása legtöbbször jelentéktelen.

Citromsav 1kg (1000g)MosóMami

-4% Citromsav 1kg (1000g) MosóMami

A citromsav a természetben is előforduló anyag, ezért környezetbarát módon használhatod különféle háztartási célokra.

Ár: 2715 Ft
2820 Ft
Megnézem

MM Citromsav 500 g

-4% MM Citromsav 500 g

Oldott vagy por formátumban a háztartásban széleskörűen alkalmazhatja elsősorban vízkő, rozsda oldására. környezetkímélő, sokoldalú tisztítószer anyag.

Ár: 1495 Ft
1560 Ft
Megnézem

Vitaking C-vitaminCsipkebogyóval tabletta 60db 1500mg

Vitaking C-vitamin Csipkebogyóval tabletta 60db 1500mg

Legnagyobb dózisú Vitaking C-vitamin. Folyamatos felszívódású, 1500 mg hatóanyag-tartalommal, ami 8-10 óra alatt egyenletesen fejti ki hatását, így biztosítja az egész napos megfelelő c-vitamin ellátottságot.

Ár: 3790 Ft
Megnézem
Értékelések (1)