A citromsav felhasználási módjai

Arról már volt szó, hogy a citromsav a legtöbb gyümölcsben és zöldségben megtalálható, a citrusfélék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Ez a szerves sav azonban számos más célra is felhasználható, például élelmiszer adalékanyagként, tartósítószerként, kozmetikai termékek összetevőjeként és mint erőteljes tisztítószer is megállja a helyét. A citromsavat ma már a legtöbb bioboltban megvásárolhatjuk fehér, kristályos por alakjában is.

citrom

Az étkezési citromsav felhasználása a konyhánkban

A citromsav nem csupán az ipari élelmiszergyártásban, hanem a háziasszonyok konyhájában is jó szolgálatot tesz. Jó antioxidáns hatása révén segíthet megőrizni a zöldségek, gyümölcsök színét. A darabolt gyümölcsökre, gyümölcssalátákra szórva segít megelőzni azok nem kívánt barnulását. Továbbá a lekvárok, dzsemek, befőttek, szörpök készítésekor savanyúságát kihasználhatjuk az ízlésünknek megfelelő, tökéletes ízharmónia kialakításához. Savanyító hatása miatt teához vagy hűsítő italokhoz, limonádékhoz is hozzá adhatjuk.

Tartósítás: A citromsav antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik, ennek köszönhetően gyakori összetevője az olyan élelmiszereknek, mint a fagylalt, az üdítő, a konzerv, vagy a rágcsálni valók. A citromsav pH-értéke nagyon alacsony, ezáltal csökkenti az élelmiszer pH-értékét, kedvezőtlen környezetet teremtve ezzel a mikrobáknak.

Antioxidáns: Többféle gyümölcsnél (alma, banán, vagy körte) is megfigyelhető, hogy ha kettévágjuk őket, akkor azonnal elkezdenek megbarnulni. Ezt a barnulási folyamatot egy polifenol-oxidáz nevű enzim okozza. Habár ez a barnulás semmilyen egészségügyi kockázatot nem okoz, nem nyújt igazán túl esztétikus látványt. A citromsav megakadályozza a gyümölcsök barnulását, azáltal, hogy csökkenti az élelmiszer savasságát és gátolja a PPO enzim aktivitását. A  citromsavat gyakran vegyítik aszkorbinsavval és eritorbinsavval is, hogy még erősebben fejthesse ki hatását. Antioxidánsként azonban nem csak a barnulást előzi meg, de segít megőrizni az élelmiszerek zsír-, szín- és vitamintartalmát is.

Stabilizátor: A stabilizátorok azok, amelyek élelmiszerek stabilitását képesek növelni és védik a szerkezetüket. Megakadályozzák a zsírok szétválását. A fagylaltban a zsírok segítenek létrehozni a krémes textúrát, azonban ehhez funkcionális összetevő szükséges (citromsav), hiszen e nélkül a zsírok szétválnak. Mindemellett a citromsav képes a nehézfémek megkötésére, segíti a hústermékek esetében a piros szín fenntartását, javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát. A citromsav a bor savtartalmának emelésére és a fémes zavarosodások megelőzésére is alkalmas. 

A háztartásunkban az étkezési citromsavat nem csak a konyhában hasznosíthatjuk. 

- Kiválóan alkalmas a konyhai kisgépek (vízforraló, kávéfőző, stb.) vízkőtelenítésére, de a konyhai, fürdőszobai felületek tisztítására is használhatjuk. Az ecethez hasonlóan jól oldja a vízkövet és a szennyeződéseket, de azzal ellentétben nincsen kellemetlen szaga. A vizet lágyítva hatékonyabbá tehető vele a mosás is, de a fémekről a rozsda leoldására is alkalmazható.
- A citromsavat még kényeztető fürdősók, fürdőgolyók készítéséhez is felhasználhatjuk. 
- A citromsav kémiai tulajdonságai miatt, mint gyenge szerves sav, erőteljes vízlágyítóként is kiválóan működik. A vízben nyomokban található fémeket lebontja, így ideális választás minden kemény víz természetes kezelésére.
- Tisztítószerként a konyhában és a fürdőszobában egyaránt hatékonyan alkalmazhatjuk. Képes eltávolítani a makacs foltokat, a zsíros szennyeződéseket. A citrusos illata kellemessé teszi a felmosott felületet, ugyanakkor tisztábbá és frissebbé is. Erős baktériumölő tulajdonságokkal is bír.
- A gyógyszerész minőségű citromsav 10%-os oldatként való alkalmazása segít a szőnyeg foltjainak eltávolítására. 

Kozmetikum

A citromsav viszonylag gyakori összetevője a kozmetikai termékeknek is, mivel képes kiegyensúlyozni a pH-értéket. Kis mennyiségű citromsavat tartalmaznak a samponok, tusfürdők, arctisztítók, körömlakkok, kézmosók, szappanok és egyéb kozmetikai termékek is.

Citromsav megvásárolható

Étkezési citromsav 500g

Étkezési citromsav 500g

Lekvárkészítésnél a citromsav elősegíti a zselésedési folyamatot és kiemeli a gyümölcsök természetes ízét. Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven.

Ár: 795 Ft
Megnézem

Étkezési Citromsav 1 kg

Étkezési Citromsav 1 kg

Lekvárkészítésnél a citromsav elősegíti a zselésedési folyamatot és kiemeli a gyümölcsök természetes ízét. Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven.

Ár: 1295 Ft
Megnézem
Vélemények (1)