Citromsav
Citromsav

Citromsav az ételekben

(0/0)

A citromsav természetes módon fordul elő a gyümölcsökben és a zöldségekben, valamint kiválóan tartósítja és ízesíti a különböző ételeket és italokat.

Citromsav az ételekben

A citromsav ezenfelül kulcsfontosságú szerepet játszik az anyagcserében, mely magában foglalja a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjét. Ezenfelül a citromsavat széles körben használják még a tisztítószerekben, légfrissítőkben, gyertyákban és személyi higiéniás termékekben is.
 

A természetes citromsav forrásai

A citromsav nagy koncentrációban található meg az olyan gyümölcsökben, mint a citrom, a narancs, a lime – ezeknek maximum 8%-át teszi ki a citromsav. A különböző bogyós gyümölcsök – kivéve a fekete áfonyát – is tartalmaznak citromsavat, különösen az eper, a málna, az egres és az áfonya. Az ananász, a cseresznye, a paradicsom, néhány fajta paprika, az articsóka, néhány salátafajta is tartalmaz citromsavat.
 

Mint adalékanyag

Adalékanyagként a citromsav megőrzi az élelmiszerek tartósságát, hosszabb eltarthatósági időt biztosít a számukra. A sajt készítése során a citromsavval gyorsabban erjed a tej, így lényeges részét képezi a nagyüzemi sajtgyártásnak is. Az alkoholmentes italokban, különösen a gyümölcs ízűekben is citromsavat használnak mint természetes tartósítószer és ízfokozó. Kevésbé drága megoldás citromsavat használni mint emulgeálószer a fagylaltokban és a sorbetekben. Ha nátrium-hidrogén-karbonátot adunk hozzá, akkor pezsgőtablettaként, porított italként is találkozunk vele, sőt olyan szerekben is, melyek az emésztési zavarokat javítják.
 

Érlelés

A borkészítésben is felhasználják a borkősav és az almasav mellett. Ezek az anyagok hozzájárulnak a bor megfelelő savasságának kialakításához, valamint befolyásolják a bor színét, egyensúlyát és ízét. Ezenfelül a citromsav befolyásolja az élesztők szaporodását a fermentáció során.
 

Világkonyha

Az ázsiai ételek gyakran tartalmazzák a citrom és a lime levét, melynek köztudottan magas a citromsav tartalma. Az indiai ételekben gyakran itt a tamarin, ami citromsavat tartalmaz. A kínai receptekből általában hiányzik a citromsav, kivétel ez alól a citromos csirke és a különböző édes-savanyú receptek képeznek. A mediterrán ételekben is gyakori a citromsav. Az amerikai ételek is bővelkednek a természetes citromsavban, a ketchupban, majonézben, egyes desszertekben és főételekben is megtaláljuk.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).